HIIT (High Intensity Interval Training)

HIIT, odnosno High Intesity Interval Trening (intervalni trening visokog intenziteta) oblik je kardio treninga tijekom kojeg se izmjenjuju intervali visokog i niskog intenziteta. npr. izmjena sprintanja i sporog hodanja. Duljina treninga ovisi o razini utreniranosti vježbača, a obično traje 15 – 30 minuta.

Za većinu ljudi kardio trening predstavlja vrlo važan dio trenažnog režima. Redoviti vježbači navikli su provoditi sate na traci za trčanje, orbitreku ili biciklu misleći da je to jedini način za definiciju mišića i gubitak masnih naslaga. Pokazalo se da dugotrajno treniranje djeluje pozitivno na smanjenje masnih naslaga, ali takvim načinom treniranja (dužim trajanjem s niskim intenzitetom) smanjuje razinu testosterona i nepovoljno utječe na mišićnu masu.

Ono što HIIT čini toliko učinkovitim u trošenju kalorija jest dug kisika do kojeg dolazi nakon treninga. To znači da trošenje kalorija nije gotovo kad siđete s trake za trčanje, ono se nastavlja do 7 sati nakon treninga jer vaše tijelo treba te dodatne kalorije kako bi se oporavilo i uspostavilo ravnotežu.

HIIT je učinkovit i u povećanju snage, brzine izdržljivosti i povišenju hormona rasta (HGH) koji doprinosi “fat burning” efektu dok istovremeno čuva postojeće mišićno tkivo od katabolizma.

U HIIT treningu koristimo veslačke ergometre, Assoul air bicikle, traku za trčanje, uže za preskakanje, TRX suspenzijske trake, girje. Cilj treninga je da u periodima rada visokog intenziteta date svoj maximum, a u odmoru spustimo svoju srčanu frekvenciju.

Zanima Vas više? Pošaljite nam upit.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.