Vježbe za bebe

Položaj na trbuščiću je odlična vježba za bebe

Ne biste vjerovali koliko naizgled posve običan položaj bebe na trbuhu može pridonijeti njezinu razvoju i učiniti ga kvalitetnijim u psihičkom i motoričkom smislu. Vježba koja je od prvoga bebina dana jedna od važnijih, ostat će takvom cijeli život bude li dijete samostalno nastavilo voditi računa o svom tijelu.

Položaj na trbuhu je važan jer vodi dijete prema sjedenju, puzanju, finoj motorici, upoznavanju i poveznici akcije i reakcije, ustajanju, hodanju, trčanju, dobrom razvoju kralježnice i budućem zdravom tjelesnom držanju. Taj poticaj i podršku dajete vi kao roditelj, pa krenimo od toga prvog dana.

S boravkom bebe na trbuhu možete početi odmah. Ne morate položaj smatrati vježbom, pogotovo ne u počecima, nego više još jednim načinom održavanja bliskosti sa svojom bebom. Bebu je dovoljno potrbuške polegnuti na vaša prsa. Bude li riječ o doticaju kože na kožu, i vama i bebi bit će udobnije, prirodnije i ljepše. Utjecaj takva položaja pozitivno utječe na bebin psihički razvoj, što je jedan od preduvjeta za dobar motorički razvoj.

Vodite računa da su bebine ruke uvijek ispred ostatka tijela. Beba će polagano početi odizati glavicu. Na početku će to biti vrlo nespretno, okretat će glavu na jednu pa na drugu stranu, dok mišići ne očvrsnu dovoljno kako bi glavu doista odigla. Tu će biti međufaza “kljuckanja”, stoga vodite računa da je beba, kada nije na vašim prsima, na dovoljno mekoj podlozi kako se ne bi ozlijedila, ali ne previše mekoj jer je kompaktan oslonac bitan kod te vježbice. Krevet, prematalica, podna podloga poput tatamija ili baby gyma ispunit će ulogu kvalitetne podloge za vježbanje motorike. Također, možete bebu držati potrbuške na svojim koljenima. Dodatne poticaje te poveznicu motoričkog i mentalnog razvoja postići ćete stimulirajući bebu da odiže i okreće glavu, poseže rukicama ili se njima odguruje. Jednako je dobro poticanje bebe da se s trbuha okreće na leđa i obratno. Bebino zadovoljstvo kad pronađe svoju samostalnost i motoričke sposobnosti manifestirat će se urođenim istraživačkim duhom da sazna više, upozna bolje i napreduje brže. Bebinu pozornost zadobit ćete pomoću nekoliko kreativnih postupaka.

  1. Polegnite bebu potrbuške na krevet, a vi sjednite na pod. Zazovite bebu ili se igrajte “skrivača”, sukladno tome želite li postići da beba odigne glavu, okrene se ili povuče tijelo naprijed. Nemojte biti previsoko da vas beba mora tražiti i previše forsirati mišiće jer će u tom slučaju u startu odustati. Potičite je glasom i gestama. Na taj način uz motorički razvoj kod bebe potičete i kognitivni te povezivanje prostora u kojem se nalazi i vremena.
  2. Vježbanje motorike ruku u potrbušnom položaju, odnosno posezanje, najbolje je potaknuti igračkom jarkih ili osnovnih boja. Ako beba ima omiljenu igračku ili dudu, potičite je tom igračkom. Takvim vježbama cilj je potaknuti bebu da posegne za igračkom, za što joj je potrebna uspješna sinkroniziranost tijela. Igračka neka bude posve blizu bebi, nemojte joj zadavati nemoguće misije ili imati prevelika očekivanja. Doista je jako važno napredovati korak po korak i ne buditi frustracije ili potpunu nezainteresiranost. Uspjeh ostvaren dohvaćanjem igračke nastavit će se bebinim okretanjem na leđa i uživanjem sa svojom igračkicom, vjerojatno u ustima. To je vaša nagrada i veselje.
  3. Odizanje u viši položaj i poticanje interakcije možete postići i time da bebi ispod prsa postavite rolicu, smotani ručnik ili jastučić kako biste joj pomogli da bude uspravnija. Bebine ruke obavezno trebaju biti ispred tijela te ih mora biti slobodna pomicati po volji. Takva vježba ne preporučuje se novorođenčetu, nego isključivo bebi koja već ima dobru kontrolu vratnih mišića.
    Tummy ili vježba potrbuške preporučuje se prakticirati svakog dana u nekoliko navrata. Nemojte bebu forsirati do te mjere da neutješno plače. Sve baby handling vježbe za razvoj motorike važno je provoditi u vrijeme kada je beba dobro raspoložena, a kod ove je vježbe te kod djece s manje strpljenja i one sa sporijim motoričkim razvojem posebice potrebno davati konstantan poticaj i izvoditi vježbe kroz igru i s velikom motivacijom. Ponavljanje vježbe na dnevnoj bazi nema granicu te se preporučuje ne propuštati je. Bebu ne ostavljajte u položaju potrbuške bez nadzora i nikako je nemojte stavljati na spavanje u tom položaju. Položaji za spavanje novorođenčeta i male bebe jesu na boku i na leđima. Beba u svim vježbama-igrama treba aktivno sudjelovati.

Položaj bebe na trbuščiću umanjit će i neugodne kolike te pomoći boljoj probavi
Imajte uvijek na umu kakva je ovo vježba i čemu služi te izbjegavajte visoka očekivanja i vojnički režim. Budete li pozitivno pristupili vježbici, ona će i vama i vašoj bebi biti igra pomoću koje će beba upoznavati sebe i svoje tijelo, kao i svoju okolinu, a zadovoljstvo će postati očito kada nemoćna mrvica počne okretati glavu, dizati je, odizati se na laktove, okretati s trbuha na leđa i obratno, odizati se na pune dlanove, pripremati se za samostalno postavljanje u sjedeći položaj, sjedenje, puzanje, podizanje na noge i hodanje, sve u samo jednoj čarobnoj godini koju smo počeli odmaranjem na maminim ili tatinim prsima potrbuške.

U našem sportskom centru mame uče kako masirati svoju bebu, uče se pokretima koji pomažu kod čestih tegoba: kolika, rast zubića i kako dodirom smiriti ili aktivirati bebu. Dodir je prilagođen odnosu mame i djeteta.

Vježbice za kukove, nožice, ručice i masaža preporučene su od strane pedijatara.

Ograničavanje kretanja i uskraćivanje tjelesnog vježbanja ima obrnuti utjecaj. Kada taj proces nedovoljne fizičke aktivnosti započne još u ranom djetinjstvu, počne dolaziti do izražaja njegovo štetno djelovanje na čitav niz psihofizičkih sposobnosti, čije se posljedice negativne.

U današnjem ubrzanom ritmu života kada je sve manje slobodnog vremena, kineziološka znanost pronašla je kvalitetno rješenje koje će pomoći i olakšati prezaposlenim roditeljima da djecu izvedu na pravi put. Riječ je naravno o ustanovama odgojno-obrazovnog tipa u kojima se odrađuju sadržaji sporta. U našem programu provodile bi se raznovrsne kineziološke aktivnosti kroz koje se savladavaju prirodni oblici kretanja (hodanje, trčanje, puzanje, provlačenje, skakanje, itd.).

Zanima Vas više? Pošaljite nam upit.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.